Seuralaisemme Sirkka kertoo: ”Seuralaisen tehtävä on antoisaa ja palkitsevaa” - Seurana

Seuralaisemme Sirkka kertoo: ”Seuralaisen tehtävä on antoisaa ja palkitsevaa”

Monella työelämässä lopettaneella on ylimääräistä aikaa. Työn loppuminen saattaa jättää aukon, jonka voi paikata ryhtymällä muistisairaan tai muun ikäihmisen Seuralaiseksi. Asiakkaan kiitollisuus, mielihyvä ja ilo tekevät Seuralaisuudesta merkityksellistä ja palkitsevaa.

Aloitin Seuralaisena sattumalta, kun sain viestin, että Seurana Oy:n perustaja Mirka Saarinen haki muistisairaalle Riitalle Seuralaista. Riitta on hoivakodissa aivan oman kotini lähellä, ja minulla on päivisin aikaa.

Tapasimme toisemme hoivakodissa ja jo lyhyen juttutuokion jälkeen sovimme, että aloitan Riitan luona käynnit heti seuraavalla viikolla. Toiveena oli pitää yllä Riitan fyysistä kuntoa ja liikuntakykyä.

Niinpä heti ensimmäisellä kerralla suuntasimme lähellä sijaitsevalle Ankkalammelle ja sitä kiertelevälle polulle. Lammella asustaa kymmeniä sorsia, jotka lähestyvät suurina parvina kävelijöitä. Olin ottanut mukaan leivänmuruja, joita Riitta syötti sorsille, vaikka lintujen ruokkiminen ei kai ihan sallittua ollutkaan. Ilo karehti Riitan kasvoilla, kun sorsat tulivat lähelle ja söivät hänen kädestään. Ruokintahetken jälkeen jatkoimme kiireettömästi matkaa kevein jaloin ja mielin.

Kävellessämme Riitta kyseli alueesta ja oli kiinnostunut niin lammella uiskentelevista sorsista kuin reppu selässä koulusta palaavista lapsista. Aina ei tahtonut löytyä oikeita sanoja, mutta pikkuhiljaa, kun tapasimme toisemme säännöllisesti joka maanantai samaan aikaan, aloimme ymmärtää toisiamme jo puolesta sanasta ja katseesta.

Ulkona käveleminen on tosi mukavaa ja kunnon kannalta välttämätöntä, mutta sateisina ja tuulisina päivinä se ei houkutellut. Niinpä keksin yhtenä sadepäivänä istuttaa Riitan autooni, jolla hurautimme muutaman kilometrin päässä sijaitsevaan kauppakeskus Jumboon. Heti ensimmäisellä käynnillä aistin, miten tärkeää monta vuotta hoivakodissa asuneelle on päästä ihmisten ilmoille. Istuimme kaikessa rauhassa kahvilla, nautimme makoisia leivonnaisia ja katselimme ihmisvilinää kauppakeskuksen käytävillä. Riitta tarkkaili kiinnostuneena kaikkea, mitä ympärillä tapahtui, ja nautti siitä silmin nähden.

Minulle myös selvisi, että Riitta on ollut tarkka pukeutumisestaan ja kiinnostunut vaatteista. Niinpä toisella kauppakeskuskäynnillä kolusimme kaikki vaateliikkeet, joissa Riitta sai hypistellä mieleisiään asuja. Ostimme yhden kimaltelevan puseron, joka häntä erityisesti miellytti, ja kauniita pastellinsävyisiä nilkkasukkia, joita aina tarvitaan. Kosmetiikkaosastolta valitsimme puseron sävyyn sopivaa kynsilakkaa, jolla lakkasimme kynnet, kun palasimme hoivakotiin.

Hoivakodissa tutustuin myös osaston muihin asukkaisiin sekä hoitohenkilökuntaan, ja sain jonkinlaisen käsityksen siitä, millaista laitoksessa asuminen pääkaupunkiseudulla on. Toistuvien tapaamisten aikana tutustuimme Riitan kanssa kerta kerralta paremmin ja meistä tuli hyviä ystäviä. Oli molemmin puolinen ilo tavata hänet joka maanantai.

Maaliskuussa olin kaksi viikkoa pohjoisessa ja sieltä palattuani oli tarkoitus korvata noiden kahden viikon aikana rästiin jääneitä käyntejä. Toisin kävi. Suomeen saapui koronavirus, jonka seurauksena kaikki vierailut hoivakoteihin kiellettiin ja yli 70-vuotiaat ihmiset määrättiin karanteeniin.

Voin kuvitella, miten vaikea muistisairaiden ihmisten on ymmärtää, miksi omaiset ja tutut Seuralaiset eivät enää tulekaan käymään joka viikko. Varmaan hoitajat tekevät parhaansa, mutta uskon, että hätä ja hämmennys on tällä hetkellä suuria. Siksi toivon, että uusia luovia ratkaisuja kehitellään, jotta omaiset ja Seuralaiset voisivat tavata läheisiään. Tietenkin tärkeintä on, että virus taltutetaan mahdollisimman pian ja että siihen löytyy toimiva rokote.

Terveisin Sirkka, Seuralainen

Seuranan Mirkan kommentti: Sirkka kiteytti hienosti, miten Seuralaisen merkityksellisssä työssä tuloksena on onnellinen vanhuus. Kiireettömät kohtaamiset ja virkistävät hetket ovat juuri sitä, mitä jokaiselle vanhukselle suo. Onneksi meillä on aikaa. Kiitos Sirkka hienosta tekstistä ja kiitos sinulle ja kaikille meidän Seuralaisille! Jos sinua kiinnostaa Seuralaisen suuren sydämen ja terveen maalaisjärjen työ, hakeudu www.seurana.fi/seuralaiseksi

Jaa

Lue myös